Wat is NLP?

Geplaatst op: 20 maart 2023, 13:46
Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023, 14:40
Door: Monica

Intro NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en is in de jaren 70 ontstaan naar aanleiding van een studie naar succesvol gedrag in relatie tot communicatie. Neuro Ieder mens is anders en ervaart de wereld op zijn eigen unieke manier. We noemen dit perceptie. Ons zenuwstelsel vormt zich op basis van onze ervaringen en hoe we […]


Intro

NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en is in de jaren 70 ontstaan naar aanleiding van een studie naar succesvol gedrag in relatie tot communicatie.


Neuro

Ieder mens is anders en ervaart de wereld op zijn eigen unieke manier. We noemen dit perceptie. Ons zenuwstelsel vormt zich op basis van onze ervaringen en hoe we daarmee omgaan. De vorming van onze eigen realiteit hangt af van hoe al onze zintuigen (ogen, oren, mond, neus en huid) prikkels verwerken via ons zenuwstelsel. Het heeft dus alles te maken met hoe jouw brein is geprogrammeerd en informatie verwerkt die jij via al jouw zintuigen ontvangt.


Linguïstisch

Linguïstisch vertelt over de wijze waarop we communiceren met onszelf of anderen, verbaal en non-verbaal. De gevoelens die we ervaren bij alles wat we meemaken, plezierig of onplezierig, het maakt niet uit wat, slaan we op in ons lichaam. Beweging, houding, ademhaling en taal (spraak) geven uitdrukking aan ons persoonlijk verhaal waarin al onze wensen, behoeften en angsten liggen opgeslagen.


Programmeren

Programmeren gaat niet om het verwisselen van een harde schijf, maar om inzicht in jouw waarden en overtuigingen die jouw gedrag en communicatie naar jezelf en anderen, sturen. En het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen (in het zenuwstelsel) om gedrag, emoties en overtuigingen positief te veranderen.


NLP-cursus of NLP-Opleiding?

NLP is geen trucje waarmee je snel kan scoren. NLP brengt een diepgaand bewustwordingsproces op gang. Cursus? Nee. NLP is een waardevolle opleiding die je inzichten geeft in jouw eigen voelen, denken en doen en in dat van anderen. Iedereen die bereid is naar zich zichzelf te kijken kan NLP leren.


Waarom NLP?

NLP-doelen

Ken je de ijsbergtheorie? Zichtbaar gedrag, kennis en vaardigheden bevinden zich boven de waterlijn in het topje van de berg (5%). Onderwater bevinden zich de onzichtbare overtuigingen, normen en waarden, zelfbeeld en de motieven van mensen (95%). NLP leert je te communiceren (NLP-communicatie) met alles wat onder de waterlijn ligt: “Het maakt onbewuste processen bewust.” Gedachten, gevoelens en gedrag die je in de weg zitten zijn ontstaan uit eerdere ervaringen. Met behulp van NLP-technieken, NLP-oefeningen en NLP-strategieën breng je deze boven water om op te lossen. Zo kom je los van je verleden. De herinnering blijft maar het gevoel verdwijnt. Werkt iets voor je, blijf het vooral doen, maar werkt iets niet voor je dan kun je het anders doen. Keuzevrijheid heet dat.


NLP-levensstijl

Door anders naar de wereld te kijken verandert jouw blik op de wereld. Je gaat veel meer zien. Vanuit verbondenheid met jezelf, anderen en de wereld om je heen maak je andere keuzes die bijdragen aan meer geluk en succes in alle contexten van jouw leven.


NLP-voordelen ervaren

Nieuwsgierig naar wat NLP voor jou kan doen? Check ons uitgebreide aanbod https://ntinlp.nl/ of kom naar onze een van onze open dagen of NLP informatieavonden.