Systemisch Werken Opleidingen

 

Een Systemisch Werken Opleiding volgen bij NTI NLP

 

Systemisch werken en coachen is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Systemisch Werken biedt namelijk een nieuwe, holistische en vaak verrassende manier van coachen en brengt mensen waardevolle inzichten. Om het vak van Systemisch Werken echt te beheersen en veilig met de methoden te werken, is een gedegen opleiding enorm belangrijk. 

 

Bij NTI NLP ben je aan het juiste adres voor verschillende opleidingen en trainingen op het gebied van Systemisch Werken.

 

De highlights van onze Systemisch Werken opleidingen:

 • Leer je eigen familie patronen te doorbreken en het systeem tot rust te brengen
 • Ontwikkel de juiste attitude als begeleider en leer de kracht van het veld inzetten
 • Leer alles over de drie basisprincipes in elk systeem en hoe je deze in balans kunt brengen
 • Pas de bijbehorende systemische interventies en technieken toe voor rust in het systeem 
 • Certificeer jezelf in het professioneel begeleiden van een Opstelling 

 

Wat is Systemisch Werken?

Met systemisch wordt ‘het systeem’ bedoeld waar jij onderdeel van bent. Het gaat hier om alle contexten van je leven, zoals je werkkring, je familie, je vrienden, je sportclub en je relatie. In elk systeem gelden bepaalde rollen en gedragspatronen. Als iedereen in een systeem op zijn of haar eigen plek staat, dan is er rust in het systeem. Als dit niet het geval is, dan wordt het systeem onrustig of zelfs wankel. Binnen Systemisch Werken gaan we ervan uit dat iedereen – ook jij – beïnvloed wordt door zo’n systeem. Gebeurt er iets in een systeem en met jouw plaats erin, dan heeft dit effect op wat jij doet, voelt en denkt. 

 

Het doel van Systemisch Werken is om inzicht te krijgen in jouw eigen plek binnen een systeem en hoe je je verhoudt tot de anderen in dat systeem. In een Opstelling, een veelgebruikte techniek binnen Systemisch Werken, ervaar je waar de blokkades of belemmeringen zitten in het systeem en waarom jij mogelijk last hebt van bepaalde problemen, beperkende overtuigingen en zich herhalende (negatieve) gedragspatronen. 

 

Wat is een Systemisch Werken opleiding?

Het biedt een verrassende, holistische manier van begeleiding. Veel van wat er binnen een systeem speelt, blijft vaak onbewust en onbesproken, dankzij Systemisch Werken komt het aan het licht. Dit zorgt voor begrip en rust. 

 

Binnen onze Systemisch Werken opleidingen gaan we uit van drie basisprincipes die werkzaam zijn in een systeem: 

 1. 1. Binding. Iedereen heeft recht op een eigen plek in het systeem. 
 2. 2. Volgorde. Elke plek staat in een rangorde ten opzichte van andere plekken.
 3. 3. Geven en nemen. Er dient balans te zijn tussen geven en nemen. 

 

Als een of meer van deze basisprincipes verstoord raakt, zorgt dat voor dynamieken die een nieuw evenwicht binnen het systeem creëren, waardoor een bepaalde situatie ontstaat en ook blijft bestaan. Zulke dynamieken zijn bijvoorbeeld het lot van iemand anders overnemen, iemand buitensluiten, opstijgen of afdalen in het systeem, etcetera. Als gevolg van dit soort dynamieken kan iemand binnen het systeem last krijgen van symptomen als onzekerheid, onrust, schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, twijfel, fysieke klachten en nog veel meer. 

 

Door het volgen van onze Systemisch Werken opleidingen kun je nagaan of er sprake is van verstoringen m.b.t. de basisprincipes en wat de actieve dynamieken zijn binnen het systeem. Door middel van interventies tijdens de Opstelling (het veranderen van plek, de eigen plek innemen, teruggeven wat niet van jou is en/of het uitspreken wat uitgesproken moet worden) komt er rust in het systeem en kan de energie weer gaan stromen. Met als positief resultaat dat de symptomen waar iemand last van heeft, verminderen of zelfs verdwijnen en hij/zij weer in diens kracht komt te staan. 

 

 

Voor wie is een Systemisch Werken opleiding geschikt?

Of je nu werkzaam bent als coach, manager, leidinggevende of simpelweg interesse hebt in Systemisch Werken: een opleiding binnen Systemisch Werken verandert zonder twijfel je leven. Binnen de opleiding is er volop ruimte om je eigen thema's te onderzoeken door zowel theorie als oefeningen met elkaar te combineren. Je ontwikkelt inzicht in persoonlijke en relationele vraagstukken die je direct kunt inzetten in jouw professionele rol of je rol als opvoeder, familielid of vriend(in). 

Dankzij de kennis en ervaring die je opdoet in een Systemisch Werken opleiding leer je familiepatronen doorbreken, help je andere mensen om dat ook te doen en breng je rust in het betreffende systeem. 


Naast opstellingen in het familiesysteem kun je ook organisatieopstellingen doen. Met deze training neem je organisaties en teams mee in de systemische werkvorm, om zo bepaalde patronen en eventuele problemen te doorbreken dan wel op te lossen. 

 

Hoe zien Systemisch Werken opleidingen bij NTI NLP eruit?

Als je kiest voor een opleiding Systemisch Werken bij NTI NLP, dan kun je er op rekenen dat je de diepte in gaat door middel van zelfonderzoek, nieuwe theorieën en verrassende oefeningen. Je gaat heel bewust leren kijken naar jouw eigen systeem en je ontwikkelde gedragspatronen. Door onder andere systemische Opstellingen te doen, leer je onderscheid te maken tussen gezonde en dienende relaties/patronen  versus ongezonde relaties/patronen.

 

Binnen onze Systemisch Werken opleidingen besteden we aandacht aan taalpatronen, interne als externe communicatie en krijg je tools aangereikt voor het een-op-een begeleiden van mensen. Hieronder volgt een greep uit de onderwerpen die voorbij komen in onze opleidingen:

 • algemene kennis en kunde rondom begeleiden
 • overdracht en tegenoverdracht
 • het innerlijk proces van de begeleider
 • de attitude van de begeleider
 • contact met jezelf en het wetende veld
 • keuze maken in de begeleiding van een opstelling
 • hoe gebruik je als systemisch begeleider/ opsteller je persoonlijke ontwikkeling in je werk

 

Aanbod Systemisch Werken opleidingen bij NTI NLP 

Bij NTI NLP vind je verschillende soorten trainingen, opleidingen en dagen gericht op Systemisch Werken. Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod met meer informatie.

Open dag of informatieavond

Ben je nieuw in de wereld van Systemisch Werken, of wil je eerst sfeer proeven op ons instituut? Dan ben je meer dan welkom bij een van onze open dagen of avonden

Systemisch Werken Vragenuurtje

Systemisch Werken geeft je inzicht waardoor je meer grip op je leven krijgt en je je eigen plek weer inneemt. Wil je weten of Systemisch Werken iets voor jou is? Ontdek het tijdens het gratis Vragenuurtje Systemisch Werken. Onder het genot van een kopje koffie of thee beantwoordt onze trainer al je vragen over Systemisch Werken. 

Opstellingendag of -avond

Onze familielijn en -geschiedenis hebben invloed op wie je bent en hoe je functioneert. Problemen, zowel privé als op het werk, blijken vaak met het familiesysteem te maken te hebben. Wil jij een opstelling bijwonen als deelnemer of als representant? Dan heten we je van harte welkom tijdens de Opstellingendag of Opstellingenavond.

Organisatiepstellingendag 

Deze Organisatieopstellingendag is voor jou bedoeld als je wil kennismaken met Systemisch Werken binnen organisaties. Je gaat zelf met een systemische bril naar organisatievraagstukken leren kijken. Na een korte inleiding over de basistheorie, de universele wetten, de leidende principes van een vitale organisatie worden er opstellingen gedaan. Daarnaast ben je  als toeschouwer onderdeel van meerdere opstellingen en je kunt als representant gevraagd worden. 

Training: Innerfocus: meer energie en levensvreugde! 

De training "Innerfocus: meer energie en levensvreugde!" is voor iedereen die echt naar zichzelf wil kijken, op zoek is naar meer rust en balans, en kennis wil maken met de methodieken van Oplossingsgericht Werken, Systemisch Werken, Stress Release en Ademwerk.

Training: Code Rood

Deze training is bedoeld voor mensen die het gevoel hebben dat ze worden geleefd. Energie die wegstroomt. Op en leeg aan het einde van de dag. Je hebt een kort lontje, bent snel geïrriteerd, je hart geeft signalen, emoties die afvlakken. Tijdens de Code Rood training ga je op zoek naar jouw zin van het leven. Wat is jouw ‘Why’? Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Business Leadership

Van leidinggevende, manager of consultant tot docent, ervaringsdeskundige of zelfstandige, van young professional tot senior: Embodied Leadership is dé transformerende stap naar de nieuwe leider in jou.

Opleiding: Systemisch Werken Basis

De Systemisch Werken Basis opleiding is voor iedereen die inzicht in zichzelf en zijn/haar omgeving wenst en afscheid wil nemen van niet functionele (on)bewuste patronen. In deze opleiding ga je heel bewust kijken naar jouw systeem en ontwikkelde gedragspatronen. Deze opleiding is onderdeel van het traject om professioneel Systemisch Begeleider en vormt de basis van eventuele verdere opleidingen op het gebied van Systemisch Werken. 

Opleiding: Systemisch Werken Verdieping

Deze opleiding vormt de tweede stap in het traject om professioneel Systemisch Begeleider te worden, en is geschikt voor iedereen die een opleiding Systemisch Werken Basis heeft afgerond bij NTI NLP of elders, en zich graag verder wil verdiepen in de methodiek van Systemisch Werken. Jij weet als geen ander hoeveel inzicht en innerlijke vrijheid Systemisch Werken brengt, voor jou en voor anderen. Wil je je graag verder verdiepen en bekwamen in deze methodiek en jouw persoonlijke proces? Dan is de opleiding Systemisch Werken Verdieping iets voor jou! 

Opleiding: Systemisch Begeleider 

De derde stap in het traject tot professioneel Systemisch Begeleider is de opleiding tot Systemisch Begeleider. Deze opleiding is voor iedereen die de opleidingen Systemisch Werken Basis en Systemisch Werken Verdieping heeft afgerond, bij NTI NLP of elders, en zich verder wil professionaliseren in de methodiek van Systemisch Werken.

Opleiding: Certificering Systemisch Begeleider 

Zie het certificerings-traject tot Systemisch Begeleider als vierde en laatste stap in het traject om professioneel Systemisch Begeleider te worden. Met dit officiële certificaat op zak mag je jezelf professioneel Systemisch Begeleider noemen.

Let op: Start dit traject minimaal een jaar na het volgen van de opleiding tot Systemisch Begeleider.

 

 

Training: Organisatieopstellingen in 4 dagen

Wil jij als leidinggevende of HR-manager leren op een andere manier naar je team of organisatie te kijken? Organisatieopstellingen is één van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren op het gebied van coachend leidinggeven. In deze training leer je dynamieken en patronen in je organisatie te herkennen en doorbreken, met verbeterde samenwerking en medewerkerstevredenheid als resultaat. 

 

De 4-daagse training Organisatieopstellingen is bedoeld voor:

 • Leidinggevenden en HR-managers die meer willen weten over organisatieopstellingen
 • Mensen die willen leren hoe je opstellingen toepast in organisaties
 •  

Over NTI NLP

Sinds 1994 bieden we vanuit NTI NLP cursussen, trainingen en opleidingen op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Samen met onze trainers, coaches en opleiders dragen we zorg voor een veilige setting waar alle ruimte is voor jouw eigen ontwikkeling.

 

Binnen ons instituut gaan we ervan uit dat iedereen precies goed is zoals hij is en dat we alleen veranderen als we dat zelf willen. Door keuzes te maken die goed zijn voor onszelf worden we gelukkiger en nodigen we andere mensen uit om hetzelfde te doen. Zo maken we de wereld samen een beetje mooier.

Angelien van der Velden - Westen
Angelien van der Velden - Westen

Quote: “Met passie en plezier respectvol de verbinding aangaan met andere mensen.” Traint: Systemisch Werken, Oplossingsgericht Werken, NLP en Traumawerk...

Lees meer
Monique Wassink
Monique Wassink

Quote: "Als je een punt zet, ga je verder." Ik maakte 10 jaar geleden voor het eerst kennis met Systemisch...

Lees meer
Bekijk onze trainers

Uitgelichte opleidingen

Wij doen ons best om binnen 24 uur te reageren.

Vul onderstaand contactformulier in

  Contactgegevens

  Oosterzijweg 8

  1906 AX Limmen

  KvK: 87532352

  Onze locaties