Wat is een NLP opleiding?

 

De wereld van NLP

‘If you change the way you look at things, the things you look at change.’

Dr. Wayne Dyer

Ken je het gevoel, dat je vastzit in oude patronen? Patronen en gewoontes die je niet meer dienen, maar waar je simpelweg niet uit lijkt te komen. Of het gevoel dat je zoveel meer in je hebt dan wat je nu laat zien. Je wil wel dat het er uit komt, maar iets houdt je tegen. Misschien is het je omgeving, die zegt dat je beter voor veiligheid en zekerheid kunt kiezen. Of misschien is het die kritische stem in je eigen hoofd, die je vertelt dat je het toch niet kan, en niet goed genoeg bent.


Stel je nu eens voor dat je alle tools in huis zou hebben om je eigen gedachten, gevoelens en gedrag positief te veranderen? Dat jij je eigen brein vóór je kunt laten werken, in plaats van tegen je? Waardoor je moeiteloos uit oude patronen stapt en nieuwe overtuigingen over jezelf creëert? Overtuigingen die je helpen om te groeien en bloeien, in plaats van klein te blijven? Overtuigingen, gedachten en gevoelens die je aanmoedigen om alles uit jezelf te halen, in plaats jezelf de grond in te stampen? 

Denk er eens over na. Als jij jezelf alle vrijheid kon geven om te kiezen voor datgene wat je werkelijk gelukkig, succesvol en gezond maakt, wat zou jij dan kiezen?

Wat is NLP? 

NLP opent de deuren naar precies dat: vrijheid. De vrijheid om je gedrag te veranderen en te kiezen voor wat jou werkelijk gelukkig maakt. Met NLP – Neuro Linguïstisch Programmeren – word je je bewust van onbewuste processen en patronen die zich in jezelf (lees: jouw brein) afspelen. En niet alleen dat: je leert met NLP ook om die onbewuste processen te beïnvloeden en zelfs positief te veranderen! 


Je gedachten, opvoeding en overtuigingen bepalen voor een ontzettend groot deel hoe jij de wereld ervaart en hoe je jezelf erin neerzet. Als jij denkt dat je niet genoeg kennis in huis hebt om een succesvol eigen bedrijf op te zetten, dan zal je er waarschijnlijk ook nooit aan beginnen. Als je ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent, dan zal je altijd de bevestiging van je partner nodig hebben om er te mogen zijn. En als je jezelf maar weinig waard vindt omdat je dat vroeger van je omgeving hebt meegekregen, is de kans groot dat je slecht voor jezelf blijft zorgen.

NLP duikt in op dit soort – vaak onbewuste – overtuigingen en patronen, en helpt je om deze te transformeren tot steunende overtuigingen en gedachten. Ook leer je met NLP effectiever te communiceren met jezelf en anderen, waardoor je succesvol gedrag creëert dat jou gelukkig maakt.

Maar… hoe werkt NLP dan precies?

Met NLP creëer je inzicht in je eigen gedrag en dat van anderen. Daarbij gaat NLP uit van de automatische processen in je brein, die taal (verbaal, non-verbaal en zelfspraak) en externe prikkels verwerkt, deze programmeert en vervolgens omzet in gedrag. Dankzij NLP technieken kun je die verwerking en programmering in je brein veranderen. Hierdoor kun je voor ander gedrag kiezen. Je krijgt inzicht in waarom je iets doet, wat er nodig is om dat te veranderen en hoe je dat zelf doet. 

De afkorting NLP staat voor drie belangrijke woorden:

 • Neuro, oftewel ons brein. Dit staat voor het feit dat ons denken, doen en voelen wordt bepaald door ons neurologisch apparaat: ons brein. 
 • Linguïstisch, oftewel taal. Hiermee bedoelen we de wijze waarop we communiceren met onszelf of anderen, zowel verbaal als non-verbaal. Zelfspraak (hoe we tegen onszelf praten) valt hier ook onder!
 • Programmeren, dit houdt in dat we door het anders leren aansturen van ons brein in staat zijn om het leven van onszelf én anderen te veranderen. Bijna als een soort programma dat je installeert op je computer – maar dan in je brein. 

Kort gezegd leer je dankzij NLP dus als het ware om jouw brein ‘anders’ te programmeren, door middel van taal, met als resultaat: een andere ervaring van de wereld, andere gevoelens en gedachten, en dus ook ander gedrag. De situatie die je tegenkomt verandert op zichzelf niet, maar jouw kijk erop en je beleving ervan wél. Dat maakt een groot verschil in je gevoel en handelen. Je leert daardoor als het ware om een ander gedragspatroon in te zetten dan wat je gewend bent. Hierdoor vergroot je jouw keuzevrijheid: JIJ bent in charge van je eigen leven. 

NLP in de praktijk: een voorbeeld (of twee)

Dit klinkt wellicht te mooi om waar te zijn. Laten we twee voorbeelden geven van NLP in de praktijk. 

Voorbeeld 1: Herkaderen

Reframing, oftewel herkaderen. Hiermee verander je de betekenis die je aan een 

prikkel of gedrag toekent. Dat kun je doen met behulp van inhoud herkadering, 

context herkadering en betekenis herkadering. Inhoud herkadering is zeer geschikt 

om de inhoud van jouw interne beleving (of die van een ander) te veranderen. Dat 

doe je door een situatie of gebeurtenis in je gedachten te veranderen, door deze 

bijvoorbeeld heel groot of klein te maken, zwart-wit of juist kleurrijk, ver of dichtbij. 

Door dit soort technieken beïnvloedt je de manier waarop jouw brein de situatie of 

gebeurtenis beschouwt en verwerkt. De situatie wordt hierdoor minder heftig of 

misschien zelfs positief. Met als gevolg dat je er geen last meer van hebt, niet bang meer bent of zelfs om de situatie kunt lachen! Door deze veranderde ervaring, wordt

het een stuk makkelijker om voor ander gedrag te kiezen.

Voorbeeld 2: Oogpatronen

Een ander voorbeeld, gericht op het contact met iemand anders. Stel dat je in 

gesprek bent met iemand: dan kun je zijn of haar oogbewegingen volgen. Deze 

bewegingen geven je informatie over of diegene terugdenkt aan een gebeurtenis, het  

verleden, het heden of tegen zichzelf aan het praten is. Dankzij deze informatie kun 

je betere vragen stellen en dus beter aansluiten op de leefwereld van de ander! 


Deze twee voorbeelden zijn slechts een greep uit de NLP toolbox. Andere veel voorkomende technieken zijn: tijdlijnen, submodaliteiten, hypnose, sleight of mouth en change personal history. Ook het stellen van de juiste vragen, die inspelen op je onderbewustzijn, is van groot belang binnen de NLP.

NLP is echter meer dan een toolbox vol technieken en methodes om je gevoelens, gedachten, overtuigingen en gedrag te veranderen. Het is een manier van leven. Een bewuste manier, die je helpt om de regie over je eigen leven terug te pakken. En bovenal is het hele leerproces enorm verbindend met diepgang en brengt het je heel veel plezier.

En wat kun je dan eigenlijk met NLP?

NLP gaat er vanuit dat je de wereld, en dus ook bepaalde situaties of gebeurtenissen, subjectief ervaart op basis van je eigen zogenoemde programmering. Jouw brein is namelijk op een bepaalde manier geprogrammeerd, en verwerkt informatie en prikkels dus ook op basis van die programmering. 

Externe prikkels komen binnen via verschillende zintuigen: het gezichtsvermogen, het gehoor, de tastzin, de reukzin en de smaakzin. Al die prikkels komen samen in je brein en worden vervolgens verwerkt via ons zenuwstelsel. Tijdens dit proces komen ook gedachten en overtuigingen meedoen – jouw interne prikkels. Zij hebben invloed op hoe jij de externe prikkels ervaart en wat je ermee doet. 

NLP geeft je de kans om anders naar situaties, gebeurtenissen en ervaringen te kijken. Alsof je door een andere bril naar de wereld kijkt! Daardoor kun je makkelijker veranderingen aanbrengen in je leven, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Ook leer je met NLP om een vertrouwde sfeer te creëren binnenin jezelf en in contact met de ander. Je leert bovendien taalpatronen te ontdekken en gebruiken, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf én in de ander.

NLP kan je leven enorm verrijken en biedt je ook nog eens de tools om het leven van anderen te helpen veranderen. Een fantastisch cadeau!

Een opleiding of training binnen de NLP

Klinkt bovenstaande je als muziek in de oren? Dan is een NLP training of opleiding wellicht iets voor jou!

In onze NLP opleidingen en trainingen staat communicatie centraal. Communicatie met de ander, maar vooral de communicatie in en met jezelf. Vragen die we hierbij onderzoeken zijn bijvoorbeeld: Hoe kijk jij naar de wereld? Waar komt dat vandaan? Hoe denk jij over jezelf? Hoe praat je tegen jezelf? Leef jij het leven dat je werkelijk wilt leven? En als het antwoord ‘nee’ is, wat is er dan nodig om dat leven wél te leiden? 

In de opleiding tot NLP Practitioner onderzoeken we hoe jij op jouw eigen unieke manier in elkaar zit en wat er nodig is om jouw keuzemogelijkheid te vergroten. We duiken in de voorgeschiedenis van de psychologie, waarin er al van alles ontdekt en geëxperimenteerd is. Zo onderzoeken we de manieren en patronen die passen bij jouw leven. Want wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander niet. De vraag is dus altijd: wat past bij jou?

Aan het einde van de opleiding NLP Practitioner voel je je krachtig, sterk, neem je zelf de regie over je leven (terug) en weet je hoe je het leven leeft dat past bij jou! Verruimend, verfrissend, verhelderend. Omgaan met problemen en uitdagingen, stress, sociale contacten, werk, geluk, (familie)relaties, zelfliefde, zelfvertrouwen, valkuilen… wat jij wilt kun je veranderen én verbeteren. Alles wat jij daarvoor nodig hebt zit namelijk al in je. En straks weet en voel je precies wat daarvoor nodig is. 

En voor wie verlangt naar nog meer diepgang, bieden we ook een NLP Master Practitioner Opleiding en een NLP trainer-coach opleiding.

De voordelen van NLP

Het volgen van een NLP opleiding of training is een groot cadeau aan jezelf. Misschien wel één van de grootste cadeaus voor de rest van je leven. Je leert beperkende gedachten los te laten en te kiezen voor het leven dat je écht wil, diep van binnen. Je krijgt meer zelfvertrouwen, staat sterker in je schoenen en ervaart meer balans op alle vlakken in je leven. Ook zelfliefde, zelfacceptatie, rust in je hoofd en verbinding met je gevoel zijn veel voorkomende resultaten van een NLP opleiding of training.

NLP geeft je de juiste tools om vragen te onderzoeken als:

 • Hoe ontwikkel ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe verander ik negatieve gedachten naar positieve?
 • Hoe zet ik mijn kwaliteiten en talenten in?
 • Hoe ik mezelf met de ander?
 • Hoe communiceer ik effectief en constructief?
 • Hoe stel ik de juiste vragen aan mezelf en de ander? 
 • Hoe werk ik effectiever samen met anderen?
 • Hoe zorg ik ervoor dat ik minder stress ervaren?
 • Hoe leid ik het leven dat ik werkelijk wil?

Waarom zou je bij NTI NLP een opleiding volgen?

NTI NLP is al sinds 1993 een gevestigde naam op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Het opleidingsinstituut, gevestigd in Limmen, is een plek waar je je al snel thuis voelt. Onze trainers, coaches en opleiders vormen samen een hecht team, dat er alles aan doet om jou te laten groeien, bloeien en je volle potentieel eruit te laten komen!

Naast NLP opleidingen bieden wij ook educatie op het gebied van Systemisch Werk, Oplossingsgericht Werken en Business/ Embodied Leadership. Dat maakt dat we vanuit verschillende invalshoeken naar (levens)vragen kunnen kijken. Of je nu jong, oud, man, vrouw, nieuw binnen de wereld van persoonlijke ontwikkeling of een rot in het vak bent: je bent bij ons van harte welkom!


Over ons

Ons uitgangspunt is: een mooiere wereld begint bij én in mij. Want door onszelf te veranderen, evenals onze perceptie van de wereld, inspireren we anderen om dit ook te doen. Zo maken we de wereld samen een beetje mooier. Vertrekpunt hierbij is dat iedereen precies goed is zoals hij of zij op dit moment is. We veranderen alleen 

omdat we dat willen, en niet omdat we niet goed genoeg zouden zijn. 

NTI NLP staat voor een veilig, welkom thuis waar je helemaal jezelf mag zijn.  Ongeacht waar jij staat in je leven. Wij bieden je de ruimte, veiligheid, methoden en handvatten om meer inzicht, ontwikkeling en inspiratie in je leven te brengen.


Volg een NLP opleiding
of training bij NTI NLP! 

Het volgen van een NLP opleiding of training bij NTI NLP betekent afdalen. Van je hoofd, naar je hart, naar je buik en naar je ziel. Zodat je nog meer liefde en geluk kunt ervaren in alle aspecten van je leven. We bieden je alle handvatten om je bewust te worden van onbewuste onbewuste processen die zich in jouw afspelen. En we onderzoeken vragen als: Waar ben je al goed in? Welke patronen dienen jou in je leven? Wat is oud en niet helpend? Waar wil je juist afscheid van nemen? 

Wij laten je ervaren om echt in contact te komen met je (authentieke) zelf. Door middel van trainingen, coaching, opstellingen en workshops. Ontdek hieronder welke NLP opleiding het beste bij jou past!
 

Overzicht opleidingen/trainingen.


Is een NLP opleiding of training iets voor mij?

NLP is geschikt voor vrijwel iedereen die interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling, en wil weten wat er nog meer is in het leven. Door te mogen ervaren wat er voor jou werkt, kom je tot nieuwe inzichten die je op je werk, in je relaties, familie en praktisch overal kan toepassen. Durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel en nieuwe stappen vooruit te zetten in je leven? Dan zal je heel veel uit een NLP opleiding halen! 

Aangezien NLP je anders om leert gaan met situaties, andere vragen leert stellen en effectiever leert communiceren, is een NLP training of opleiding ook heel geschikt voor professionele doeleinden. Werk je bijvoorbeeld als coach, therapeut, HR manager of in de zorg, dan is NLP van onschatbare waarde!

Eerst kennismaken?

Voor aanvang van een NLP opleiding of training vindt er een NLP informatieavond 

plaats. Tijdens deze vrijblijvende, gratis informatieavond ervaar je wat NLP voor jou 

kan betekenen. Je maakt alvast kennis met de trainers en je krijgt concrete 

informatie over de inhoud van de training. Wil je iets meer de diepte in qua 

NLP-methodieken? Kijk dan eens naar onze Instaptraining NLP. Deze NLP-training 

geeft je in twee dagen een voorproefje op de NLP Practitioner opleiding. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Jim Spaansen
Jim Spaansen

Quote: "Cut the crap." Jim: "NLP en systemisch werken hebben ongelooflijk veel positieve invloed gehad in alle contexten van mijn...

Lees meer
Bekijk onze trainers

Uitgelichte opleidingen

Wij doen ons best om binnen 24 uur te reageren.

Vul onderstaand contactformulier in

  Contactgegevens

  Oosterzijweg 8

  1906 AX Limmen

  KvK: 87532352

  Onze locaties