Effectief communiceren door neurolinguïstisch programmeren

Geplaatst op: 31 juli 2023, 22:45
Laatst bijgewerkt op: 31 juli 2023, 22:55
Door: Marlous Schipper

Effectieve communicatie speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, zowel persoonlijk als professioneel. Neurolinguïstisch programmeren (NLP) biedt waardevolle inzichten en technieken om onze communicatievaardigheden te verbeteren en effectiever te worden in interacties met anderen. Als je effectiever wilt communiceren dan kan een opleiding NLP Practitioner daar goede handvatten voor geven.   Bij NTI NLP […]

Effectieve communicatie speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, zowel persoonlijk als professioneel. Neurolinguïstisch programmeren (NLP) biedt waardevolle inzichten en technieken om onze communicatievaardigheden te verbeteren en effectiever te worden in interacties met anderen. Als je effectiever wilt communiceren dan kan een opleiding NLP Practitioner daar goede handvatten voor geven.

 

Bij NTI NLP zeggen we vaak over communicatie: ‘Met rapport kan alles, zonder rapport kan niets.’ Met rapport treed je in contact, in verbinding, met het onderbewuste van de ander. Het impliceert respectvol en ontvankelijk te zijn voor de ander, zonder noodzakelijkerwijs het altijd met elkaar eens te zijn.

Belangrijke kenmerken van rapport zijn:

– Aandacht hebben voor de ander zoals hij is.

– Respect hebben voor het wereldmodel van de ander.

– Afstemmen op de ander voordat je de leiding neemt.

 

Hoewel rapport vaak natuurlijk aanwezig is in nauwe relaties, kan het je helpen om bewust rapport op te bouwen, zeker met mensen die je (nog) niet goed kent. Zo creëer je sneller een gevoel van vertrouwen en verbinding.

 

Effectieve communicatie

 

Communicatie is respons

Bij effectieve communicatie is de reactie van de ander heel belangrijk. Die reactie bepaalt of de communicatie wel of niet lekker loopt. Dat betekent dat zowel de zender als de ontvanger verantwoordelijk zijn hoe de boodschap overkomt en hoe erop wordt gereageerd. Als zender is het belangrijk om goed na te denken over hoe je de boodschap brengt om de juiste reactie te krijgen. 

Om het gewenste resultaat te behalen is het belangrijk te weten dat verschillende mensen op verschillende manieren benaderd willen worden. Wat voor de ene persoon werkt kan voor een ander totaal anders uitpakken, afhankelijk van wie ze zijn en in welke situatie ze zitten. Stem je manier van communiceren af op de ontvanger en de context waarin diegene zich bevindt.

 

Communicatie: Individuele filters

 Het verwerken van informatie werkt voor iedereen anders. Ieder mens heeft eigen filters en verwerkt dezelfde informatie op een andere manier. Communicatie is een proces waarin een boodschap wordt verzonden, door de ander intern wordt verwerkt en vervolgens een reactie oproept. Deze verwerking gebeurt via persoonlijke filters.

Stel je bijvoorbeeld eens het woord ‘hond’ voor. Visualiseer in je gedachten hoe deze hond eruitziet. Is hij zwart, wit, bruin of van een andere kleur? Welk hondenras komt in je op?

Het is duidelijk dat verschillende mensen het woord ‘hond’ op verschillende manieren filteren. Niet iedereen heeft dezelfde interne representatie van ‘hond’. We creëren dus allemaal een interne voorstelling van de woorden die we horen. De informatie die we ontvangen, wordt gefilterd.

Bovendien is informatie gekleurd door onze herinneringen, overtuigingen, waarden, ervaringen en beslissingen uit het verleden. Ook onze sociale en culturele achtergrond spelen een rol. Hoe een boodschap binnenkomt is dus afgestemd op onze individuele filters.

 

Door je bewust te zijn van de filters van anderen, kun je elkaar beter begrijpen. Het is raadzaam om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen communicatie en indien nodig je woorden aan te passen aan de filters van de ander. Het stellen van vragen om te controleren of iets goed is begrepen kan hierbij helpen.

 

Backtracking: Heb ik je goed begrepen?

Backtracking is het herhalen of samenvatten van de bewoordingen van de ander met je eigen woorden. Dit helpt bij het opbouwen van rapport met je gesprekspartner en stelt je in staat om te controleren of je de boodschap van de ander correct hebt begrepen. Bij backtracking maak je gebruik van de sleutelwoorden die de ander heeft gebruikt, samen met de bijbehorende toon. Luister aandachtig naar wat de ander zegt. Sleutelwoorden zijn woorden die opvallen omdat de spreker ze vaak gebruikt of omdat de spreker aangeeft dat ze belangrijk zijn.

 

Communicatievaardigheden verbeteren door NLP

Wil jij effectiever communiceren en ben je nieuwsgierig hoe de NLP methodieken jou daarbij kunnen helpen? Of wil je  je NLP-vaardigheden verbeteren? Ontdek de kracht van effectieve communicatie bij NTI NLP! Schrijf je nu in voor onze opleiding NLP Practitioner en leer hoe je rapport opbouwt, effectief communiceert en makkelijker in verbinding staat met jezelf en anderen. Klik hier om je in te schrijven en verbeter je communicatievaardigheden bij NTI NLP!