Blog Marlous – NLP Practitioner blok 3

Geplaatst op: 15 augustus 2022, 7:21
Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023, 20:33
Door: Marlous Schipper
#NLP #NLP Practitioner #Limmen #Persoonlijke ontwikkeling

Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg… een bekende quote in de NLP-branche. En… snel gezegd ook. De vraag is hoe maak je daadwerkelijk de omslag van een gedragspatroon dat niet helpend is naar een patroon dat wèl voor je werkt?


Marlous: net 40 (schijnt vanzelf te wennen), getrouwd, meidenmoeder, is op zoek naar mooie ervaringen, leert door te doen, wordt blij van oprechte mensen en eet vrijwel alles. Quote: “It all starts with you!”

Toen ik begon aan de NLP Practitioner heb ik nagedacht: wat zou ik het allerliefste willen veranderen dat mij het meest gaat opleveren? Dat ik eerst de vaatwasser uitruim alvorens ik begin met koken, daar doe ik vooral mijn gestructureerde man een plezier mee. Nee, ik wilde iets groters, iets wat MIJ helpt en waarvan ik, nadat ik het aangepakt heb, kan zeggen: ha, dat heb ik toch maar mooi gedaan! Door eerlijk naar mijzelf te kijken, te sparren met anderen en te luisteren naar mijn gevoel, waar ik vaak in de dagelijkse ratrace van werk en gezin aan voorbij ga, had ik het! Ik wist precies wat ik anders wilde. Sterker nog: hoe meer ik erop lette, hoe meer ik mij realiseerde dat het patroon mij absoluut niet verder helpt. Ik kon er eigenlijk niet meer omheen: dit is wat ik wil veranderen, dit is wat ik GA veranderen. Maar hoe? 

De opleiding NLP Practitioner bij NTI NLP is opgedeeld in 5 blokken. Het is mei en blok 3 dient zich aan. De focus in dit blok ligt vooral op het visuele representatiesysteem. Daar heb ik in blok 1 al kennis meegemaakt maar nu gaan we de diepte in: submodaliteiten. Wat zijn het, hoe zet je ze in etc.? Zo kun je bijvoorbeeld spelen met beelden: het beeld van een naar gevoel in gedachten zo aanpassen dat het je stemming positief beïnvloedt. Door het bijvoorbeeld te veranderen van kleur of grootte en door te voelen wat dat met je lijf doet.

In de tuin van NTI NLP zat ik samen met assistent Wendy op een bankje en ik vertelde haar wat ik wilde veranderen. Ik sloot mijn ogen, haalde 2 keer diep adem, ging in gedachten naar binnen, hoorde haar warme stem vragen stellen. Hoe ziet het beeld van je gevoel eruit? En de emotie kwam. Samen speelden we met het beeld en voelde ik wat elke verandering in het beeld, veranderde in mijn lichaam. De emotie werd minder, mijn hartslag daalde, mijn gezicht ontspande, mijn schouders zakten, mijn ademhaling werd rustiger… ik voelde het allemaal. Zo speelden we samen ook met fijne beelden en met dat wat ik ga veranderen. Eenmaal ‘terug’ kon ik alleen maar denken: wat gaaf! Ik voelde mij direct lichter, meer ontspannen, gelukkig, sterk, krachtig en dankbaar voor haar begeleiding.

Deze ervaring was voor mij zo’n eye-opener: ik kan ‘gewoon’ zelf bepalen hoe ik, letterlijk, tegen nare dingen aankijk, welke plek ik die geef. Wat dat doet met mijn stemming, met hoe ik mij voel en hoe dat zich uit in gedrag… ik vind het echt geweldig! Wat een gaaf inzicht! Dat ‘moet’ iedereen weten en vooral doen! Het maakt de nare ervaringen uit je leven zoveel lichter.

De volgende dag kom ik op mijn werk en collega’s merken op: wat zie je er goed uit, je straalt helemaal! Inderdaad, ik voel de verandering in alle vezels van mijn lijf: dit ben ik en ik kan alles aan!