Blog Marlous – NLP Practitioner blok 4

Geplaatst op: 16 augustus 2022, 12:03
Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023, 20:33
Door: Marlous Schipper
#NLP #NLP Practitioner #Limmen #Persoonlijke ontwikkeling

“Als je verandering verwacht, verander dan je verwachting.” Voor mij zo waar en tegelijkertijd is het nog niet zo makkelijk. Want hoe reken je af met alle verwachtingen? Verwachtingen van anderen, verwachtingen van je omgeving en vooral verwachtingen van jezelf. Hoe hoog leg jij je eigen lat? Kruip je eronder door? Buig je alleen je rug, je hoofd of kun je er niet eens bij als je je uit zou strekken? Aan wiens verwachtingen probeer je eigenlijk te voldoen? En belangrijker nog: wie wordt daar gelukkig van? Jij? Of je omgeving?


Marlous: 40, getrouwd, meidenmoeder, is op zoek naar mooie ervaringen, leert door te doen, wordt blij van oprechte mensen en eet vrijwel alles. Quote: “It all starts with you!”

Sommige mensen maken het zichzelf niet makkelijk door deze verwachtingen. Onnodig moeilijk misschien wel. Ik ben daar één van. Altijd doorgaan, er voor iedereen zijn, niet lullen maar poetsen, het iedereen naar de zin maken, pleasen, harmonie, eerst de ander en…. mijzelf vergeten, mijzelf wegcijferen, hoe je het ook wilt noemen. Het is, voor mij, een bekend patroon en daarom veilig. Aan de andere kant: meer aandacht voor mijzelf zou mij ook goed doen.

Herken je het? Het gevoel van die spagaat?  Je wordt in feite opgedeeld. Alsof er aan beide armen getrokken wordt, allebei een ander kant op. In mijn hoofd flitsen de voors- en tegens continu heen en weer. Kies ik voor het een of kies ik voor het ander? En kan ik dat wel maken tegenover wie dan ook? Ik vond het vermoeiend. Altijd alles voor iedereen goed willen doen. Je kunt niet iedereen, met elke keuze die je maakt, tevredenstellen. Maar hoe maak ik dan de juiste keuze, zonder dat ik anderen teleurstel?

Dat vele getwijfel… Ik merkte dat mijn gedrag hier niet leuker van werd, baalde van hoe ik reageerde op de mensen waar ik van houd. Het gevoel van het altijd maar moeten en iedereen naar de zin willen maken. Dat wilde ik anders.

Mijn ‘spagaat’ bleek goede input voor de oefening Visual Squash, blok 4 van de NLP Practitioner. Hierbij kijk je naar je interne conflict, en mogelijk los je het zelfs op!  Dat wilde ik wel ervaren. Hoe fijn zou het zijn als ik daar meer grip op zou hebben? Heel fijn!

Daar zat ik, in een stoel, met mijn begeleider naast mij. Ik sloot mijn ogen, concentreerde mij op mijn binnenwereld, mijn armen leunend op mijn schoot. Ik voelde de warmte van de zon op mijn gezicht. Mijn belegeider vroeg mij een beeld te visualiseren dat stond voor de ene keuze, een beeld dat paste op mijn rechterhandpalm. Hij vroeg mij wat de intentie was van die keuze. Wat zijn de voordelen, wat is de intentie, wat wil die keuze je zeggen? Wat is de bedoeling van die keuze? Is er nog een hogere, positieve intentie? vroeg hij. Ik antwoordde.

Weer de vraag: is er nog een hogere, positieve intentie? Ik hoorde mijzelf de intenties een voor een noemen, vanuit mijn eigen binnenwereld kwamen de antwoorden als vanzelf. Na het benoemen van de hoogste, positieve intentie wisselden we van hand.

Op mijn linkerhand plaatste ik een beeld dat staat voor de andere keuze. Mijn arm trilde van de spanning. Ik kon hem niet stilhouden. Dat is toch vreemd, dat ik daar geen controle over heb. Hmm… vervelend want ik heb graag controle over mijzelf. Toch kon ik dit even loslaten, ik voelde mij veilig. En dus liet ik mijn arm trillen. Het zal er dan wel uit ‘moeten’. Mijn begeleider vroeg mij naar de intentie van dit beeld. Ik antwoordde met mijn ratio, met mijn hoofd. Daarna stelde hij de vraag opnieuw: welke hogere, positieve intentie schuilt hierachter? En ik hoorde mijzelf vertellen, nu meer vanuit gevoel. Nog een keer de vraag: wat is de hoogste, positieve intentie van het beeld? Weer antwoordde ik, dit keer hoorde ik het mijzelf zeggen. En toen: pats boem! Ik voelde het ook.

Er ontstond een glimlach op mijn gezicht, de spanning verdween uit mijn linkerarm, mijn schouders zakten en mijn ademhaling werd rustiger. Mijn hele lichaam werd rustiger, voelde in balans. Ik bracht mijn handen samen, heel langzaam, heel voorzichtig. En zo kwamen mijn, ogenschijnlijk, tegenstrijdigheden samen. Met de allerbeste, positieve, hoogste intentie. Wat een verademing… en wat een prachtig inzicht… weer.

Dit is slechts een van mijn mooie ervaringen die ik heb ervaren in dit blok van de NLP Practitioner. De andere vertel ik je nog niet, ondanks dat ik het heel graag zou willen. Mogelijk wil je het zelf ervaren en dan hoop ik dat je er open in gaat, dat je bereid bent om je te laten verrassen door alle mogelijkheden, inzichten en fantastische ervaringen. Dat gun ik je en ik beloof je: eenmaal begonnen aan NLP, kun je niet meer terug én je zal niet anders willen.