Blog Marlous – NLP Practitioner blok 5

Geplaatst op: 16 augustus 2022, 16:29
Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023, 20:33
Door: Marlous Schipper
#Limmen #Persoonlijke ontwikkeling #NLP #NLP Practitioner

Marlous: net 40 (schijnt vanzelf te wennen), getrouwd, meidenmoeder, is op zoek naar mooie ervaringen, leert door te doen, wordt blij van oprechte mensen en eet vrijwel alles. Quote: “It all starts with you!”

Juli 2022: het laatste blok van mijn NLP Practitioner opleiding. Wat is er veel gebeurd de afgelopen maanden. Wat heb ik veel mooie mensen ontmoet, veel inzichten gekregen en lessen geleerd. En wat heb ik veel gelachen! Oprechte aandacht gegeven aan mijzelf. Dat was al even geleden. Dat was niet altijd makkelijk want ik ben er ook graag voor mijn gezin, familie, collega’s, vrienden etc. maar heeft het mij goed gedaan. Ga ik vaker doen! (Kijk, heb je meteen een van mijn geleerde lessen).

Wat heeft de opleiding NLP Practitioner mij allemaal opgeleverd? Veel! Overigens ging dat stap voor stap. Ieder blok kwamen er nieuwe inzichten, nieuwe lessen en stelde ik mijzelf meer en meer open. Steeds werd ik geconfronteerd met mijzelf, hoe ik om ga met bepaalde situaties, met dingen die mij in de weg staan en ik ontdekte dingen die ik al heel goed doe. Beetje bij beetje werd ik mijzelf bewuster van onbewust gedrag. Een voorbeeld? Door een onprettige ervaring uit mijn jeugd heb ik mijzelf een beschermingstechniek aangeleerd (mijzelf ‘onzichtbaar’ maken voor anderen). Iets dat op dat moment goed werkte. In het onzichtbaar maken van mijzelf ben ik onbewust bekwaam geworden en daarmee werd het ook een ‘strijd’ in mijn volwassenleven. Het gevolg: keihard werken om gezien te worden, bewijsdrang, onzekerheid. En voor wie eigenlijk? Je begrijpt: deze techniek werkt nu niet meer voor mij. De NLP-methodiek adviseert: werkt het patroon voor je, doe er meer van. Zo niet, doe het eens anders en kijk wat dat je oplevert.

Zo ging ik met mijzelf aan de slag. Dat leverde mij meer op dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Nieuwsgierig naar een aantal van mijn geleerde lessen? Misschien herken je ze wel…Ik ben niet de enige met deze uitdaging

– Hoe ik zorg voor balans tussen werk en privé
– Ik weet wat bij mij past, waar ik blij van word en hoe ik daar kom
– Het verleden kan ik niet veranderen, hoe ik er nu mee omga wel (en ik weet hoe ik dat doe)
– Ik weet hoe ik voor mijzelf kies en wat mij dat oplevert!
– Waar en van wie ik energie krijg
– Hoe ik met een simpele oefening direct stress verminder
– Hoe ik makkelijker in contact kom met mijzelf
– Hoe ik makkelijker in verbinding kom met de mensen om mij heen, zowel op het werk als privé
– Welke kleine, behapbare stappen bijdragen aan mijn grotere doel en wat daarvoor nodig is
– Liefde is altijd en overal: goed kijken!
– Luister naar je lichaam, herken de signalen en gebruik ze: dan heb je het antwoord
– Mijn wereldbeeld is niet het wereldbeeld van een ander: wederzijds begrip hierin doet wonderen
– De controle loslaten levert veel op
– Met een positieve blik de wereld inkijken en zien hoeveel mogelijkheden er zijn
– Emoties als boosheid, schuld, schaamte, verdriet zijn niemand vreemd en mogen er zijn
– Onzekerheid heeft ook positieve kanten: echt!
– Shit uit het verleden is de mest voor de toekomst: hoe ik negatieve ervaringen ombuig naar positieve

En de allerbelangrijkste voor mij: ik ben goed genoeg! Met alles erop en eraan: mijn leuke kanten en mijn minder leuke kanten. In ‘vrede’ zijn met mijzelf is wel het allergrootste cadeau dat ik heb gekregen. Veel minder getwijfel of ik het wel goed doe, waard ben, kan maken of wat een ander vindt. Dit ben ik en dit heb ik te bieden. Niet meer, niet minder. Ik hoor je denken: en waarom kijk je nu, na de NLP Practitioner, wel zo naar jezelf en daarvoor niet? Dat komt door alles wat er voorbijkomt in de training, de trainers, de groep en doordat ik er zelf volledig voor ben gegaan. Alles aangaan wat voorbijkomt, niet weglopen maar doorzetten, soms langs de pijn of er dwars doorheen. Het is net een grote levenspuzzel van 1.000 stukjes die ieder blok meer en meer in elkaar valt. Het is aan jou om te beginnen met puzzelen en ik beloof je: ook als je het juiste stukje even niet kunt vinden, blijf zoeken, je vindt het. Het is het meer dan waard!