Van dal naar piek met de NLP Practitioner – een herstel na burn-out

Geplaatst op: 05 september 2024, 16:22
Door: Marlous Schipper
#NLP #NLP Practitioner #Limmen #Persoonlijke ontwikkeling
De Alpe d’HuZes.  Elk jaar beklimmen 5000 mensen fietsend, wandelend of hardlopend de beruchte Alpe d’Huez in de Franse Alpen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Voor Giel, getrouwd en vader van 2 kinderen, staat het symbool voor zoveel meer: een persoonlijke overwinning!

 

Na een burn-out en terugkerende paniekaanvallen voelt hij zich een mislukkeling. Dit was de realiteit voor hem. Was! Totdat hij startte hij met de opleiding NLP Practitioner bij NTI NLP. Dat bleek een gamechanger. Het zette zijn leven op zijn kop – in positieve zin.  Niet alleen klom hij uit zijn eigen dal, ook bedwong hij maar liefst 3x de Alpe d’Huez. Hoe NLP zijn leven compleet heeft veranderd? Dat vertelt hij in zijn openhartige verhaal.

 

 

 

In het dal

“Ruim tien jaar geleden kreeg ik te maken met paniekaanvallen en overspannenheid,” begint Giel. In die tijd las hij onder andere het boek van Tony Robbins en kwam hij voor het eerst in aanraking met NLP. “Technieken vanuit NLP hebben me toen heel erg geholpen om daar overheen te komen. Twee jaar geleden raakte ik echter in een burn-out, en de paniekaanvallen kwamen terug.”

 

“Ik begon te geloven dat ik mislukt was en dat het misschien wel nooit meer goed zou komen. En ik kwam er ook niet meer zelf uit.”

 

Een keerpunt was een paniekaanval tijdens een etentje met zijn gezin in een vol restaurant.  Giel liep naar buiten om weer op adem te komen. “Het was voor mij een onwijs gevoel van falen dat ik niet gewoon met mijn gezin uiteten kon. Toen heb ik in de auto gelijk gezocht naar een coach die met NLP werkt.” herinnert hij zich.

 

 

Wanneer is het genoeg?

De coaching werkt deels. De coach zei: ‘”Giel, we hebben nu een aantal sessies gehad. Je maakt goede stappen, maar jouw echte burn-out is nog niet opgelost.” Dat bracht hem bij de volgende stap: een coachingstraject gespecialiseerd in burn-out.

 

“Wanneer is het voor jou genoeg? Wanneer stop jij?” vroeg deze coach. Hoewel hij zijn werk had neergelegd, kon hij het niet loslaten. Het bleef hem bezighouden. Giel werkt op dat moment al meer dan 18 jaar in de gezondheidszorg, in verschillende functies. Zo werkte hij als zzp’er in de gehandicaptenzorg en in een opnamekliniek in de GGZ. Toen hij uiteindelijk zijn werk neerlegde, was hij teamleider ambulante zorg voor jongeren met autisme, waarbij hij hen begeleide in hun weg naar zelfstandigheid.

 

Ondanks dat verschillende coachingstrajecten hem goed hielpen, bleef Giel worstelen met zelfvertrouwen en angsten. Vooral het idee om weer aan het werk te gaan of ander werk te vinden, vormde een grote uitdaging. “De druk en angst om opnieuw te falen, hielden me tegen,” geeft hij toe.

 

 

NLP, dat is toch zweverig?

Zijn moeder moedigde hem aan om voor een NLP-opleiding te gaan. Aanvankelijk was Giel sceptisch. “Ik zag dat toen nog wel een beetje als wat zweverig,” geeft Giel toe. Toen hij hoorde dat zijn moeder positieve verhalen had gehoord van een nuchtere buurjongen, besloot hij toch de stap te zetten.

 

 

Het is maar een oefening en toch…

En zo stond hij daar, op die eerste informatieavond bij NTI NLP in Limmen.  Zijn nieuwsgierigheid won het, ondanks het ongemak dat hij voelde bij grote groepen.

 

Er werd op een gegeven moment een vraag gesteld die avond: ‘wie komt zich straks op het podium eventjes voorstellen?’ Ik weet nog dat mijn hartslag in mijn keel zat.” Gelukkig bleek dit een oefening te zijn om bewust te worden van de eigen lichamelijke reacties en gedachten. “Dit is inderdaad wat ik nodig heb, dacht ik toen. Bewust worden wat er gebeurt in mijn lijf. Welke gedachten heb ik erbij? Welke overtuigingen spelen een rol?”

 

Er lang over na te denken hoefde hij niet: “Als ik het ergens aanga, dan is het hier.”

 

 

Niet meer alleen zijn

De opleiding NLP Practitioner ging voor hem van start. “Het voelde als een dag voor mezelf, ondanks de intensiteit,” zegt Giel. Op de eerste dag zag hij al snel dat hij niet alleen was met zijn angsten en stress.

 

“Ik dacht dat ik tussen de zakenmensen stond met Tesla’s, Audi’s en BMW’s. Dat was mijn projectie,” bekent hij. Naast dat de groep heel divers was, ontdekte hij nog iets belangrijks. In een van de eerste gesprekken kwam hij erachter dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond of uiterlijk, vergelijkbare persoonlijke uitdagingen heeft. Een geruststelling, hij was dus niet alleen. Hij besefte zich: “Het zou zomaar kunnen dat ik hier wel uitkom. Want iedereen ervaart stress, en dat maakt mijn eigen struggles minder zwaar.”

 

 

Van meer naar minder hard werken

Tijdens de opleiding kwam Giel nog veel meer inzichten tegen. Ook zijn overtuiging dat hij meer moest zijn dan dat hij was, speelde een grote rol. Een ademhalingsoefening waarbij hem gevraagd werd een ronde over te slaan, liet hem dit inzien.

 

“We deden een ademhalingsoefening en op een gegeven moment werd mij gevraagd om even een ronde over te slaan. Die kwam op dat moment onwijs binnen,” herinnert Giel zich. “Het was een stukje niet mee mogen doen, maar ook ik wilde nog veel verder en dieper gaan met de oefening” De trainer zei: ‘Ik zag dat je weer heel hard aan het werken was om een bepaald punt te bereiken. Je hoeft hier niet zoveel mee te bereiken. Je kan al heel erg goed voelen. Je hebt hard genoeg gewerkt. Het hoeft niet meer.”

 

Hij realiseerde zich dat hij niet altijd hard hoefde te werken om iets te bereiken. “Dat gaf wel een heel stuk inzicht: ik ga weer heel hard aan het werk om ergens toe te komen. En dat hoeft niet.”

 

 

De Alpe d’HuZes: de grote test

Tijdens zijn opleiding NLP Practitioner besloot Giel mee te doen aan de Alpe d’HuZes. Jaarlijks beklimmen meer dan 5000 deelnemers de Franse berg Alpe d’Huez om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Een goed doel koppelen aan zijn persoonlijk doel, een win-win en uitdaging tegelijk.

 

Een grote test. Want een berg beklimmen terwijl je nog maar net uit een burn-out kruipt? Ga dat maar eens aan! Bij deze uitdaging paste Giel het concept van ‘doelstemming’ toe. Dit betekent simpel gezegd: het is het gevoel dat je krijgt als je je doel hebt bereikt. De truc? Haal dat gevoel naar voren, naar het hier en nu.

 

“Hoe voelt dat dan? Hoe wil ik me voelen? Wat wil ik op dat gebied bereiken?” vroeg hij zichzelf af. Dit hielp hem om naar het evenement toe te werken. In plaats van zich blind te staren op “Ik moet drie keer die berg op!”, focuste hij op het gevoel dat hij wilde ervaren. “Gaat het goed, dan ga ik misschien wel vier keer. En zit het heel erg tegen. Dan is twee keer ook goed.”

 

Of doelstemming het verschil maakt voor hem? Ja! Er was één specifiek moment. Vroeg in de ochtend daalde hij in het donker en de kou de berg af. “Ik maakte me daar wel voorstellingen van. Hoe is dat dan? En hoe gaat het dan? Wat kan er misgaan?” Door deze situatie om te buigen naar positieve uitkomsten kon hij meer ontspannen en genieten van het moment. “Oké, en hoe gaat dat goed?” was de nieuwe vraag die hem hielp.

Met deze mindset genoot hij meer van het proces, in plaats van alleen gefocust te zijn op het einddoel. Resultaat? Minder stress, meer plezier, en – jawel – een succesvolle beklimming! Giel heeft uiteindelijk 3x de Alpe D’Huez beklommen, een enorme sportieve prestatie.

 

 

Het masker afzetten

Zijn persoonlijke groei gaat door. Niet langer houdt hij het masker van de “stoere kerel met de grote bek” op. Nee, hij zet het masker af. Dit nieuwe zelfbeeld beïnvloedde ook zijn relaties, in positieve zin. Hij voelde zich vrijer om eerlijk te communiceren en werd zich meer bewust van zijn behoeften en emoties.

 

Voor de NLP Practitioner Opleiding worstelde Giel met de communicatie binnen zijn relatie. “Ik was bang dat NLP ons uit elkaar zou drijven,” geeft hij toe. Het tegenovergestelde gebeurt: zijn vrouw begrijpt en ondersteunt hem. “We zijn er eigenlijk allebei achter gekomen dat we iets van elkaar leren. We zorgen voor groei bij elkaar, in plaats van belemmering.”

 

Ook de relatie met zijn zoon is verbeterd. “Ik ga er nu echt vanuit dat hij helemaal precies is zoals hij moet zijn. Ik ben geduldiger en begrijp beter wat hij nodig heeft,” vertelt Giel.

 

Een ander effect merkt hij ook in contact met vrienden: “Zij hebben een eerlijker beeld van mij. Het is niet meer alleen maar Giel die juist nergens bang voor is en altijd maar een grote mond heeft.”

 

 

Het uiteindelijke effect in één zin

Als Giel in één zin samenvat wat NLP voor hem heeft betekend, zegt hij:

 

“Ik vind mezelf weer leuk!”

 

 

Hoe is het nu?

Het leven lacht Giel weer toe. Hij maakt volop plannen: mooie reis maken met zijn gezin en zijn werk weer op de rit krijgen bijvoorbeeld. In werk is hij nu vanuit plezier aan het ontdekken welk vakgebied bij hem past. “Met support van mijn werkgever zit ik in een loopbaantraject. Deze situatie heb ik zelf gecreëerd, juist door het niet meer zelf te willen oplossen. Daardoor mag ik nu stage lopen bij andere bedrijven, meelopen en onderzoeken. Ik heb besloten de zorg te verlaten en werk nu in de techniek.”

 

Met NLP is hij nog lang niet klaar. Zo heeft hij nog altijd contact met medecursisten en is hij naar de speciale  Welkom Terugdag geweest. Ook de opleiding NLP Master Practitioner lonkt. Dit keer niet uit noodzaak, maar vanuit vrijheid én speelsheid.

 

 

NLP heeft Giel’s leven op z’n kop gezet – in positieve zin. Van burn-out naar bergbeklimmer, van twijfelaar naar zelfverzekerde papa. Zijn verhaal laat zien: ook als je het even niet meer ziet zitten, is persoonlijke groei mogelijk. Sterker nog, het kan je leven compleet veranderen!

 


 

 

GRATIS NLP INFORMATIEAVOND

Wil je net als Giel meer weten over het bereiken van jouw doelen? Over hoe je je eigen stemming bepaalt en jezelf motiveert? Ben je nieuwsgierig naar persoonlijke ontwikkeling? Dan is de opleiding NLP Practitoner misschien ook iets voor jou. Je bent van harte welkom op onze gratis NLP Informatieavond.

 

JOUW VERHAAL OOK OP DE SITE?

Heb jij ook een bijzonder verhaal met wat NLP bij ons je gebracht heeft? Mail, bel of app ons en wie weet staat jouw ervaring hier ook.