Meer regie over je leven

‘Je krijgt wat je communiceert.’ Wat wordt hiermee bedoeld? Je kent vast wel de sympathieke leidinggevende die iedereen weet te inspireren en motiveren. Of de relaxte, humoristische lerares, bij wie de leerlingen met gemak lijken te leren. Wat deze mensen communiceren krijgen zij terug.

Een ieder vindt het logisch dat je een cursus of training volgt om beter te worden in sport, het leren van een taal of het behendig inzetten van de sociale media. Hoe zit dat met effectief communiceren? Precies hetzelfde: dit is een vaardigheid waarin je je verder kunt bekwamen. Als mens communiceer je elk moment, overal. Zowel met jezelf als met anderen. Het effect van je communicatie wordt bepaald door hoe vaardig je hierin bent.

Persoonlijke ontwikkeling
Effectieve communicatie is een kwestie van weten hoe je ‘gereedschap’ (woorden, stem en lichaamstaal) werkt en hoe je dit functioneel in kunt zetten. Dit klinkt eenvoudig. Echter, wat zorgt ervoor dat je het vaak toch niet voor elkaar krijgt? Denk aan het rustig voor een groep kunnen staan, minder emotioneel reageren of juist assertiever zijn.

Onbewuste processen
Veel van ons gedrag wordt bepaald door onbewuste processen. Als je het met een computer vergelijkt: jouw gedrag wordt gestuurd door wat er ooit onbewust op je harde schijf is geïnstalleerd. Heb je hier eenmaal inzicht in, dan kun je leren je eigen sturing te beïnvloeden. Gedragsverandering kan dan werkelijk beklijven.

Communicatieve zelfsturing
Werken aan effectieve communicatie en persoonlijke ontwikkeling helpt om meer regie te krijgen over je leven. We noemen dit proces communicatieve zelfsturing. Met als resultaat dat je nog meer uit jezelf en anderen kunt halen. Dit geldt voor alle mogelijke contexten. Denk aan werk, relatie, familie en gezin en de sociale netwerken.

Brede benadering 
Op het gebied van effectieve communicatie en persoonlijke ontwikkeling zijn meerdere wegen te bewandelen. NTI NLP werkt met drie methodieken, namelijk: NLPSystemisch Werken en Self-Connection. Deze versterken en ondersteunen elkaar.
NTI NLP is deskundig op het terrein van effectieve communicatie en persoonlijke ontwikkeling, voor zowel particulieren als organisaties.