Laden Evenementen

« Alle evenementen

Gildedag – Alles draait om je hormonen

Leg een bodem onder je gezondheid

  • 1
  • 125 euro

Vrijdag 11 februari 2022. “We zijn wat we eten.” maar ook “we zijn wat ons eten at.” Je gezondheid wordt voor een groot deel bepaald in je darmen, je bodem. Ook de bodem van de aarde, daar waar ons voedsel groeit, is belangrijk om goed te verzorgen. Want des te gezonder ons eten te eten kreeg, des te gezonder ons voedsel, des te gezonder ons lichaam. Benieuwd hoe jij nog beter voor deze bodems kunt zorgen zodat je zowel je eigen gezondheid als de natuur een handje helpt? Rineke Dijkinga leert je er alles over tijdens de Gildedag ‘Alles draait om je hormonen’.

  • Meer info
  • Programma
  • Over Rineke Dijkinga

Chronisch gezonder eten

Veel mensen eten onbewust, ongewild en onbedoeld voeding die hun gezondheid niet ten goede komt. Voeding die klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Of die bijdraagt aan uitputting van de aarde. Hoe kan het ook anders? Waar hebben we iets geleerd over gezonde voeding? En nog minder horen we hoe belangrijk een gezonde natuur, een gezonde bodem en een gezond milieu zijn als het gaat om de kwaliteit van ons voedsel. Rineke Dijkinga is vastberaden daar wat aan te doen. Daarom begon ze 10 jaar geleden gezondheidskookboeken te schrijven en lezingen/trainingen over voeding en gezondheid te geven. Met de opbrengst van haar boeken kochten zij en haar man een paar hectare landbouwgrond dat gebruikt wordt voor een pilot. Hier draait alles om biodiversiteit en ‘gezondheidswaarde per hectare’: gezondheid voor de boer, de bijen, de bodem en jouw bord.


Een inspirerende Gildedag vol inzichten, leermomenten en tips over echt gezond eten en een goede gezondheid voor jou èn de aarde.


Deze Gildedag is toegankelijk voor iedereen. De kosten zijn 125 euro. Afhankelijk van het lidmaatschap krijg je als Gildelid 20% of 40% korting.

Tijdens deze Gildedag gaat het vooral over twee bodems: die van onszelf (onze darmen) en die van de aarde waar ons voedsel op groeit. De quote ‘wij zijn wat we eten’ zou je ook kunnen veranderen in: ‘wij zijn wat ons eten at’. Des te gezonder ons eten te eten kreeg -waar een gezonde bodem en omgeving voor nodig zijn- des te gezonder ons voedsel, des te gezonder de mens.


Deze dag gaan we onder andere in op:

· Wat zijn de gevolgen van ‘verarmd’ voedsel voor de fysieke-, hormonale- en breingezondheid van de mens? Verarming komt niet alleen door bodemuitputting. Welke factoren spelen nog meer een rol?

· De overeenkomsten tussen een verarmde bodem en onze darmgezondheid. Zowel voor de bodem als voor onze darmen geldt: het bepaalt grotendeels hoe veerkrachtig en vitaal mens, dier en plant door het leven kunnen gaan. Verlies aan biodiversiteit, bijvoorbeeld, heeft grote consequenties voor de gezondheid van zowel de bodem (aarde) als voor die van de mens en dan uiteindelijk ook voor ons nageslacht.

· Hoe een gezonde darm voor een zeer groot deel jouw hormonale gezondheid en breinvitaliteit bepaalt.

· “Goed voorouder” zijn of worden via je etensbord. Kan dat?


Na deze Gildedag popel je om naar huis te gaan en de keuken in te gaan. Want de woorden van de Britse schrijver, architect, spreker en docent Carolyn Steel zijn vast vanzelfsprekend geworden: “Misschien is een goede maaltijd bereiden wel een van meest zinvolle dingen die je kunt doen op aarde. Je houdt leven in stand, je toont liefde. Wanneer je eerlijke lokale ingrediënten gebruikt, maak je de wereld een betere plek door te koken.”


Deze Gildedag is toegankelijk voor iedereen. De kosten zijn 125 euro. Afhankelijk van het lidmaatschap krijg je als Gildelid 20% of 40% korting.

Rineke Dijkinga (58) is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. Ze was de grondlegger van het merk PUUR Rineke – 100% voedingswaarde, verder niks  en runt samen met haar man hun landbouwproject Heerlijk Westerwolds Land. 


In 2021 bracht ze, naast haar zes eerdere boeken , haar eerste magazine uit: ’Mooi Eten – goed om te weten.’  Lees  hier meer over haar missie en werk.

Chronisch gezonder eten

Veel mensen eten onbewust, ongewild en onbedoeld voeding die hun gezondheid niet ten goede komt. Voeding die klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Of die bijdraagt aan uitputting van de aarde. Hoe kan het ook anders? Waar hebben we iets geleerd over gezonde voeding? En nog minder horen we hoe belangrijk een gezonde natuur, een gezonde bodem en een gezond milieu zijn als het gaat om de kwaliteit van ons voedsel. Rineke Dijkinga is vastberaden daar wat aan te doen. Daarom begon ze 10 jaar geleden gezondheidskookboeken te schrijven en lezingen/trainingen over voeding en gezondheid te geven. Met de opbrengst van haar boeken kochten zij en haar man een paar hectare landbouwgrond dat gebruikt wordt voor een pilot. Hier draait alles om biodiversiteit en ‘gezondheidswaarde per hectare’: gezondheid voor de boer, de bijen, de bodem en jouw bord.

Een inspirerende Gildedag vol inzichten, leermomenten en tips over echt gezond eten en een goede gezondheid voor jou èn de aarde.

Deze Gildedag is toegankelijk voor iedereen. De kosten zijn 125 euro. Afhankelijk van het lidmaatschap krijg je als Gildelid 20% of 40% korting.

Tijdens deze Gildedag gaat het vooral over twee bodems: die van onszelf (onze darmen) en die van de aarde waar ons voedsel op groeit. De quote ‘wij zijn wat we eten’ zou je ook kunnen veranderen in: ‘wij zijn wat ons eten at’. Des te gezonder ons eten te eten kreeg -waar een gezonde bodem en omgeving voor nodig zijn- des te gezonder ons voedsel, des te gezonder de mens.

Deze dag gaan we onder andere in op:

· Wat zijn de gevolgen van ‘verarmd’ voedsel voor de fysieke-, hormonale- en breingezondheid van de mens? Verarming komt niet alleen door bodemuitputting. Welke factoren spelen nog meer een rol?

· De overeenkomsten tussen een verarmde bodem en onze darmgezondheid. Zowel voor de bodem als voor onze darmen geldt: het bepaalt grotendeels hoe veerkrachtig en vitaal mens, dier en plant door het leven kunnen gaan. Verlies aan biodiversiteit, bijvoorbeeld, heeft grote consequenties voor de gezondheid van zowel de bodem (aarde) als voor die van de mens en dan uiteindelijk ook voor ons nageslacht.

· Hoe een gezonde darm voor een zeer groot deel jouw hormonale gezondheid en breinvitaliteit bepaalt.

· “Goed voorouder” zijn of worden via je etensbord. Kan dat?

Na deze Gildedag popel je om naar huis te gaan en de keuken in te gaan. Want de woorden van de Britse schrijver, architect, spreker en docent Carolyn Steel zijn vast vanzelfsprekend geworden: “Misschien is een goede maaltijd bereiden wel een van meest zinvolle dingen die je kunt doen op aarde. Je houdt leven in stand, je toont liefde. Wanneer je eerlijke lokale ingrediënten gebruikt, maak je de wereld een betere plek door te koken.”

Deze Gildedag is toegankelijk voor iedereen. De kosten zijn 125 euro.
Afhankelijk van het lidmaatschap krijg je als Gildelid 20% of 40% korting.

Rineke Dijkinga (58) is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. Ze was de grondlegger van het merk PUUR Rineke – 100% voedingswaarde, verder niks  en runt samen met haar man hun landbouwproject Heerlijk Westerwolds Land. 

In 2021 bracht ze, naast haar zes eerdere boeken , haar eerste magazine uit: ’Mooi Eten – goed om te weten.’  Lees  hier meer over haar missie en werk.